Να εξετάζεστε για γλαύκωμα: Κίνδυνος τύφλωσης από αυξημένη πίεση στα μάτια

Το γλαύκωμα είναι ομάδα ασθενειών, που προκαλούν αυξημένη πίεση στο εσωτερικό του ματιού.
Η αυξημένη πίεση στο εσωτερικό του ματιού μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο οπτικό νεύρο, να μειώσει την όραση ή ακομη να οδηγήσει στην τύφλωση. Το ανησυχητικό με το γλαύκωμα είναι, ότι στα αρχικά στάδια εξελίσσεται χωρίς να προκαλεί κάποιο σύμπτωμα στον ασθενή.
Επειδή ο ασθενής δεν το ξέρει, ότι πάσχει από γλαύκωμα, η ασθένεια εξελίσσεται. Μόνο όταν προκληθούν βλάβες στην όραση ο ασθενής ζητά βοήθεια από το γιατρό του. Δυστυχώς όταν χαθεί ένα μέρος της όρασης, τότε χάνεται για πάντα. Το γλαύκωμα είναι μια από τις κυριότερες αιτίες τύφλωσης στον κόσμο.
Τα συμπτώματα, που αντιλαμβάνεται ο ασθενής όταν το γλαύκωμα έχει ήδη προχωρήσει και προκαλέσει βλάβες στην όραση, περιλαμβάνουν κυρίως την απώλεια της περιφερικής όρασης.
Όταν υπάρχει απώλεια περιφερικής όρασης, ο ασθενής βλέπει τα αντικείμενα, που βρίσκονται μπροστά του κανονικά. Τα αντικείμενα που είναι στα πλάγια, δεν μπορεί να τα δει.Είναι πολύ σημαντικό, τα άτομα τα οποία έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν γλαύκωμα να γνωρίζουν τους κινδύνους και να υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους από τον οφθαλμίατρό τους.
Τα άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο για γλαύκωμα είναι :
1. Οι ηλικιωμένοι μεγαλύτεροι των 60 ετών
2. Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος
3. Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη
4. Ασθενείς που πάσχουν από μυωπία
5. Οι ασθενείς που παίρνουν θεραπεία με κορτικοστεροειδή φάρμακα (κορτιζόνη και ανάλογα) για μεγάλα χρονικά διαστήματα
6. Τα άτομα μαύρου χρώματος και ιδιαίτερα οι Αμερικανοί Αφρικανικής προέλευσης.
Όσο πιο γρήγορα δοθεί η ορθή θεραπεία για το γλαύκωμα ανοικτής γωνίας (που είναι η συχνότερη μορφή γλαυκώματος), τόσο πιο πολύ προστατεύεται το οπτικό νεύρο και η όραση.
Η διάγνωση γίνεται, από τον οφθαλμίατρο, ο οποίος μπορεί να μετρήσει την πίεση του ματιού. Οποιαδήποτε μέτρηση μεγαλύτερη από 20-22 mm μπορεί να είναι ένδειξη ότι υπάρχει γλαύκωμα.
Κανονικά θα πρέπει η εξέταση, από τον οφθαλμίατρο να περιλαμβάνει και τη μέτρηση της πίεσης του ματιού. Το γλαύκωμα ανοικτής γωνίας είναι συχνό σε άτομα άνω των 35 ετών αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε παιδιά.
Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει φάρμακα, θεραπεία με λέιζερ και χειρουργική επέμβαση.
Η χορήγηση νεότερων φαρμάκων, με λιγότερες δυσάρεστες παρενέργειες, βοήθησε σημαντικά πολλούς ασθενείς να παίρνουν κανονικά, χωρίς πρόβλημα τη θεραπεία τους.
Πράγματι ένας από τους κυριότερους λόγους που ορισμένοι ασθενείς αμελούν τη θεραπεία τους είναι οι παρενέργειες των φαρμάκων που τους δίνονται.
Φάρμακα, όπως το latanoprost ή το dorzolamide έχουν λιγότερες παρενέργειες και έτσι μειώνεται ο κίνδυνος εγκατάλειψης της θεραπείας από τους ασθενείς.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
-
-