Διατροφή, όραση και τύφλωση: Προσθετικές ουσίες στα φαγητά που βλάπτουν τα μάτια

Είναι αναμφίβολο ότι στα φαγητά μας υπάρχουν πολλές ουσίες οι οποίες σχετίζονται με νοσηρές επιδράσεις στην υγεία μας.
Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός προσθετικών, χρωστικών και συντηρητικών ουσιών, όπως και άλλων, που βελτιώνουν τη γεύση, που προστίθενται στα τρόφιμα που αγοράζουμε και στα έτοιμα επεξεργασμένα φαγητά που προμηθευόμαστε από διάφορες πηγές.
Οι έρευνες που αφορούν τις επιδράσεις των διαφόρων προσθετικών συστατικών της διατροφής, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.
Η ροή των δεδομένων και πληροφοριών που προκύπτουν είναι μεγάλη. Η προσεκτική ανάλυσή τους, θα συμβάλει ίσως στην πρόληψη και μείωση του αριθμού ασθενειών που σχετίζονται με την ύπαρξη τοξικών ουσιών στην καθημερινή μας διατροφή.
Έρευνα από το πανεπιστήμιο του Hirosaki στην Ιαπωνία, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μια ουσία, που χρησιμοποιείται ευρέως στην Ασιατική και Κινέζικη μαγειρική και η οποία σχετίζεται με τη τύφλωση.Η ουσία αυτή η οποία βελτιώνει τη γεύση των φαγητών, Κινεζικής και Ασιατικής προέλευσης, είναι το μονονιτρικό άλας του γλουταμινικού οξέως, monosodium glutamate, MSG.
Οι Γιαπωνέζοι ερευνητές χορήγησαν σε πειραματόζωα, ψηλές δόσεις του MSG, διαμέσου της διατροφής τους.
Τα αποτελέσματα τους έδειξαν ότι ο αμφιβληστροειδής χιτώνας των ματιών των ζώων, είχε υποστεί βλάβες με σημαντική λέπτυνση, της τάξης του 75%, των νευρικών καταλήξεων, που είναι υπεύθυνες για την όραση.
Οι καταστροφικές βλάβες στις νευρικές καταλήξεις του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, οδήγησαν σε ουσιαστική μείωση της όρασης των ζώων.
Ανάλογες βλάβες, σε μικρότερο βαθμό, παρατηρήθηκαν και σε ζώα στα οποία είχαν δοθεί και χαμηλότερες ποσότητες του MSG.
Το γλουταμινικό οξύ, είναι ένα αμινοξύ το οποίο έχει δράση νευροδιαβιβαστή στον οργανισμό. Σε άλλα πειράματα που έγιναν, αποδείχθηκε ότι όταν εγχυθεί κατ' ευθείαν στο μάτι, προκαλεί βλάβες στα νεύρα.
Στα πειράματα, το MSG βρέθηκε να υπάρχει σε ψηλές συγκεντρώσεις μέσα στο υαλοειδές υγρό του οφθαλμού το οποίο εμποτίζει και τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη λήψη και μεταβίβαση των οπτικών μηνυμάτων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η πρώτη φορά που πειράματα δείχνουν ότι φαγητά που περιέχουν MSG, προκαλούν βλάβες στα μάτια και στην όραση.
Το MSG από τη διατροφή, συγκεντρώνεται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, καταστρέφει τις νευρικές καταλήξεις, μειώνει την ικανότητα του ματιού να μεταβιβάζει τα οπτικά μηνύματα και έτσι μειώνει την όραση και μπορεί να οδηγήσει στην τύφλωση.
Τα ευρήματα αυτά πιθανόν να είναι μέρος της εξήγησης του γεγονότος ότι στην ανατολική Ασία, παρατηρούνται με ψηλή συχνότητα ασθένειες των ματιών και τύφλωση με γλαύκωμα, χωρίς να υπάρχει αυξημένη πίεση μέσα στο μάτι.
Πράγματι στην ανατολική Ασία και στην Κίνα, το MSG χρησιμοποιείται ευρέως για τη βελτίωση της γεύσης της διατροφής.
Η κριτική που μπορεί να γίνει για την πειραματική αυτή έρευνα, είναι ότι δόθηκαν στα πειραματόζωα, ψηλές δόσεις του MSG μέσα στη διατροφή τους.
Όμως εκτός από το γεγονός ότι υπάρχουν άτομα που προσθέτουν πολύ MSG στο φαγητό τους, η ουσία αυτή μπορεί διαχρονικά, σε μερικές δεκαετίες, έστω και εάν λαμβάνεται σε μικρές ποσότητες, να προκαλέσει ανάλογα δυσάρεστα για την όραση αποτελέσματα.
Συμπερασματικά εμείς θα τονίσουμε το γεγονός ότι δεν είναι γνωστό με τα σημερινά δεδομένα, σε ποιες συγκεντρώσεις, το MSG προκαλεί βλάβη της όρασης στον άνθρωπο.
Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα.
Ο κίνδυνος για προβλήματα στην όραση, πιθανόν να είναι ακόμη μεγαλύτερος σε άτομα που ήδη έχουν προβλήματα της όρασης, λόγω παθήσεων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα των ματιών τους.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:
A High Dietary Intake of Sodium Glutamate as Flavoring (Ajinomoto) Causes Gross Changes in Retinal Morphology and Function, Experimental Eye Research (The official journal of the International Society for Eye Research), 75:307-315.
Ophthalmology
JAMA Ophthalmology (formelry Archives of Ophthalmology
National Eye Institute
Academy of Nutrition and Dietetics -
-
-