Φακοί επαφής: Μολύνσεις με μικρόβια απειλούν την όραση

Πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι μια σπάνια μόλυνση του κερατοειδούς χιτώνα του ματιού, έπληξε σχεδόν κατά την ίδια χρονική περίοδο, περισσότερους από 100 ασθενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανάλογες μολύνσεις με το ίδιο μικρόβιο παρατηρήθηκαν και σε χώρες της Ασίας όπως η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία και το Χονγκ-Κόγκ.
Η έξαρση των ασυνήθιστων αυτών μολύνσεων οφείλεται στο μύκητα Fusarium. Πρόκειται για μια σπάνια αλλά ιδιαίτερα σοβαρή μόλυνση των ματιών.
Χωρίς έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία της μόλυνσης με το μύκητα Fusarium, ο κερατοειδής χιτώνας του ματιού υφίσταται βλάβες με επουλωτικό ιστό που οδηγεί σε απώλεια της όρασης. Ακόμη και με τη χορήγηση θεραπείας που διαρκεί συνήθως 2 έως 3 μήνες, είναι δυνατόν να παραμείνουν βλάβες στο μάτι με απώλεια όρασης.
Μερικοί από τους χρήστες φακών επαφής που μολύνθηκαν πρόσφατα, υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση κερατοειδούς χιτώνα.
Η έξαρση της μόλυνσης οδήγησε στους ερευνητές του FDA (Food and Drug Administration, Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων) των Ηνωμένων Πολιτειών, σε 2 βασικές υποψίες για την αιτία πρόκλησης των ασυνήθιστων αυτών μολύνσεων.Η πρώτη υποψία είναι ότι στο εργοστάσιο της εταιρείας που κατασκευάζει υγρά συντήρησης και καθαρισμού των φακών επαφής στη Νότιο Καρολίνα (Bausch & Lomb, ReNu MoistureLoc) υπήρξε μόλυνση των εγκαταστάσεων παραγωγής, με αποτέλεσμα να μεταδοθεί ταυτόχρονα το μικρόβιο ταυτόχρονα σε μεγάλο αριθμό χρηστών των εν λόγω υγρών.
Η υποψία αυτή στηρίχθηκε στο ότι 26 από τους προσβληθέντες από το μύκητα, χρησιμοποιούσαν τα υγρά από το εν λόγω εργοστάσιο. Δεν έχει αποδειχθεί ότι ευθύνονται τα υγρά αυτά αλλά η ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία, απέσυρε τα σκευάσματα που παρήχθησαν από το εργοστάσιο της Νοτίου Καρολίνας.
Η δεύτερη υποψία είναι ότι η μόλυνση οφείλεται σε κακή φροντίδα, καθαρισμό και συντήρηση των φακών επαφής από τους χρήστες. Πράγματι μερικοί από τους ασθενείς, δεν ακολουθούσαν τις οδηγίες των κατασκευαστών των φακών και των γιατρών τους για το χρόνο που έπρεπε να έχουν στα μάτια τους φακούς ούτε και για την ορθή φροντίδα τους.
Είναι γεγονός ότι πολλοί που βάζουν φακούς επαφής, δεν προσέχουν όσο θα έπρεπε. Μάλιστα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι εκπληκτικό που δεν έχουμε περισσότερες μολύνσεις ή άλλα προβλήματα λόγω μη τήρησης των οδηγιών για τη χρήση και συντήρηση των φακών επαφής.
Τι πρέπει να γίνει τώρα;
Η έξαρση της σπάνιας αυτής μόλυνσης είναι αιτία για να επαναλάβουμε τις αυστηρές προειδοποιήσεις σε όλους όσοι χρησιμοποιούν φακούς επαφής. Ιδιαίτερα στους έφηβους και στους νέους που έχουν συχνότερα την τάση να διατηρούν τους φακούς στα μάτια τους για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα από ότι συστήνεται και να μην εφαρμόζουν τους κανόνες καθαριότητας και αντισηψίας όπως επιβάλλεται.
Βασικά όσον αφορά στα προϊόντα που έχουν συσχετισθεί με το πρόβλημα, είναι καλύτερα προς το παρόν, εάν οι χρήστες των φακών έχουν υγρά που προέρχονται από το εργοστάσιο που αναφέρθηκε, να μην τα χρησιμοποιούν.
Παράλληλα όμως, οι χρήστες φακών επαφής, πρέπει άμεσα να συμβουλεύονται το οφθαλμίατρο τους, εάν έχουν οποιαδήποτε ασυνήθιστα σημεία ή συμπτώματα όπως:
- Κοκκίνισμα ματιών
- Πόνο ματιών
- Πυώδεις εκκρίσεις στα μάτια
- Ευαισθησία στο φως
- Αλλοιώσεις της όρασης, θάμπωμα
Οι φακοί επαφής έχουν πολλά πλεονεκτήματα που τους καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικούς για πολλές ομάδες πληθυσμού και ασθενών και ιδιαίτερα στους νέους.
Όμως η χρήση των φακών δεν είναι χωρίς κινδύνους. Η κατάλληλη επιλογή του είδους φακών για τον κάθε ασθενή και η ορθή συντήρηση τους, ελαχιστοποιούν τους κινδύνους.
Υπενθυμίζουμε τους βασικούς κανόνες χειρισμού, φροντίδας και συντήρησης των φακών επαφής:
- Ακολουθείτε πάντοτε τις οδηγίες του γιατρού σας, της εταιρείας
που κατασκευάζει τους φακούς επαφής και τα υγρά συντήρησης τους
- Πριν από οποιοδήποτε χειρισμό των φακών, επιβάλλεται να
πλένονται καλά τα χέρια με νερό και σαπούνι
- Αλλάζετε το δοχείο φύλαξης των φακών σας τουλάχιστον κάθε 6
μήνες
- Μην αλλάζετε υγρά συντήρησης ή σταγόνες για τα μάτια χωρίς να
ρωτάτε το γιατρό σας
- Ποτέ μη βάζετε τους φακούς στο στόμα σας ή σάλιο πάνω τους
- Μη χρησιμοποιείτε νερό της βρύσης ή εμφιαλωμένο για για να
ξεπλένετε ή να φυλάγετε τους φακούς σας
- Μη αναμειγνύετε διάφορα υγρά συντήρησης φακών ή σταγόνες ματιών
- Αποφεύγετε να κοιμάστε για λίγο ή για τη νύκτα αφήνοντας στα μάτια φακούς που δεν συστήνεται να μένουν στα μάτια κατά τον ύπνο
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:
-
-
-