Παθητικό κάπνισμα: Αυξάνει κίνδυνο τύφλωσης

Συγκεκριμένα τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό κάπνισμα έχουν συσχετισθεί έντονα με την πρόκληση εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού.
Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας, είναι από τις κυριότερες αιτίες τύφλωσης. Η συχνότητα της πάθησης αυξάνεται με την ηλικία και συνήθως η έναρξη της είναι μετά την ηλικία των 50 ετών.
Επηρεάζει το κεντρικό μέρος της όρασης ενώ η περιφερική όραση δεν επηρεάζεται. Η απώλεια της όρασης μπορεί να είναι ολική ή μερική. Η ωχρά κηλίδα είναι υπεύθυνη για τη σαφή και ευκρινή κεντρική όραση.
Οι ασθενείς λόγω απώλειας της κεντρικής όρασης, δεν μπορούν να διαβάζουν, να οδηγούν και είναι ακόμη δυνατόν να δυσκολεύονται στην αναγνώριση προσώπων.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Cambridge, μελέτησαν τις περιπτώσεις 435 ασθενών με εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας και 280 χωρίς την πάθηση.Τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα και
ανησυχητικά:
|
Τα αποτελέσματα αυτά σίγουρα θα ενδυναμώσουν τις φωνές αυτών που απαιτούν την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους όπως επίσης και στους χώρους εργασίας.
Δεν είναι η πρώτη έρευνα που έδειξε σχέση μεταξύ καπνίσματος και τύφλωσης. Ο ισχυρός συσχετισμός που επανειλημμένα βρέθηκε να υπάρχει μεταξύ καπνίσματος και εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας, υποστηρίζει έντονα τη θέση ότι το κάπνισμα είναι αιτία της νόσου αυτής.
Στην εν λόγω εργασία, φάνηκε ότι είναι κυρίως το κάπνισμα τσιγάρων που αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας όρασης, μερικής ή ολικής. Για τα πούρα και την πίπα δεν κατέστη δυνατό να βγουν συμπεράσματα δεδομένου ότι 93% των ασθενών κάπνιζαν τουλάχιστον τσιγάρα.
Πρέπει να προσθέσουμε ότι από τους πολλούς περιβαλλοντικούς παράγοντες που έχουν μελετηθεί, το κάπνισμα αναδεικνύεται πιο σταθερά από όλους τους άλλους, να αυξάνει τον κίνδυνο για πρόκληση του εκφυλισμού ωχράς κηλίδας.
Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές μεγαλύτερο ρόλο παίζει η συνολική χρονική διάρκεια του καπνίσματος ενώ για άλλους φαίνεται ότι είναι η συνολική ποσότητα τσιγάρων που έχουν καταναλωθεί. Όπως έχουμε δει για να απαλλαχθεί πλήρως κάποιος από τον κίνδυνο της νόσου, πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 20 χρόνια από τη διακοπή του καπνίσματος.
Ο μηχανισμός με το οποίο το κάπνισμα αλλοιώνει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, πιστεύεται ότι είναι οι οξειδωτικές βλάβες, ιδιαίτερα στο επιθήλιο. Είναι επίσης πιθανόν ότι υπάρχει άμεση τοξική δράση της νικοτίνης. Η φλεγμονή που προκύπτει, επιδεινώνει διαχρονικά το πρόβλημα.
Δεδομένου ότι η πάθηση αυτή της όρασης, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα της Δημόσιας Υγείας, πρέπει οι αρμόδιες αρχές όπως επίσης και ο καθένας μας, να ευαισθητοποιηθούμε και να λάβουμε μέτρα πρόληψης και προστασίας από τη μάστιγα του καπνίσματος.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:
Smoking and age related macular degeneration: the number of pack years of cigarette smoking is a major determinant of risk for both geographic atrophy and choroidal neovascularisation, British Journal of Ophthalmology, 2006; 90: 75-80. doi:10.1136/bjo.2005.073643, Ιανουάριος 2006.
Royal National Institute for the Blind -
-
-