Τι συμβαίνει όταν κοιμάστε με φακούς επαφής;

Συγκεκριμένα κινδυνεύουν από κερατίτιδα. Η κερατίτιδα είναι όρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή παθολογικών καταστάσεων που χαρακτηρίζονται από φλεγμονή, μόλυνση και ερεθισμό του κερατοειδούς χιτώνα του ματιού.
Η κερατίτιδα μπορεί να προκληθεί από μικροοργανισμούς όπως βακτηρίδια, ιούς, μύκητες, ακανθοαμοιβάδα. Σε περιπτώσεις επιφανειακών τραυματισμών ή λόγω της τριβής, το επιθήλιο του κερατοειδούς χιτώνα χάνει την ακεραιότητα του και έτσι διευκολύνεται η μόλυνση από διάφορους μικροοργανισμούς.
Οι φακοί νεώτερης γενεάς, δημιουργούν λιγότερο κίνδυνο κερατίτιδας όταν οι χρήστες κοιμούνται φορώντας τους φακούς. Παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος είναι λιγότερος, εντούτοις παραμένει σημαντικός.
Σε έρευνα που διεξήγαγαν οφθαλμίατροι από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Μάντσεστερ, εξέτασαν για ένα χρόνο από τον Ιανουάριο του 2003 έως τον Ιανουάριο του 2004, τις αιτίες κερατίτιδας σε ασθενείς που εξετάστηκαν στο τμήμα τους.
Από τους 80 ασθενείς που διαγνώσθηκαν με μέτριας σοβαρότητας κερατίτιδα, οι 18 κοιμόντουσαν με τους φακούς τους. Από τους 38 με σοβαρής μορφής κερατίτιδας, οι 9 φορούσαν τους φακούς όταν κοιμόντουσαν.Οι γιατροί εξέτασαν τη σχέση του είδους των φακών και της κερατίτιδας. Βασικά οι ασθενείς χρησιμοποιούσαν 4 ειδών φακούς: Σκληρούς φακούς, μαλακούς φακούς από υδροτζέλ (hydrogel) μίας χρήσης, μαλακούς φακούς από υδροτζέλ πολλαπλών χρήσεων και τέλος μαλακούς φακούς από σιλικόνη υδροτζέλ (silicon hydrogel).
Ο κίνδυνος της κερατίτιδας είχε σχέση με το είδος των
φακών που είχαν στα μάτια τους οι ασθενείς όταν κοιμόντουσαν.
Ο χαμηλότερος κίνδυνος ήταν για τους ασθενείς που φορούσαν μαλακούς φακούς από σιλικόνη υδροτζέλ. Ο κίνδυνος που είχαν για κερατίτιδα ήταν 5 φορές χαμηλότερος από τους χρήστες άλλων φακών υδροτζέλ που κοιμόντουσαν φορώντας τους φακούς. |
Οι μαλακοί φακοί από σιλικόνη υδροτζέλ που είναι διαθέσιμοι από το 1999. Έχουν σημαντικό πλεονέκτημα διότι επιτρέπουν τη δίοδο έξι έως επτά φορές περισσότερου οξυγόνου σε σχέση με τους κλασικούς φακούς επαφής. Αν και οι φακοί αυτοί διαθέτουν μικρή περιεκτικότητα σε νερό, παρέχουν στο μάτι περισσότερο οξυγόνο.
Υπολογίστηκε ότι η συχνότητα για κερατίτιδα σε χρήστες μαλακών φακών επαφής από υδροτζέλ που κοιμούνται με τους φακούς, είναι 96 περιπτώσεις για κάθε 10.000 χρήστες ετησίως.
Η συχνότητα για κερατίτιδα σε χρήστες μαλακών φακών επαφής από σιλικόνη υδροτζέλ που κοιμούνται με τους φακούς, βρέθηκε να είναι 20 περιπτώσεις για κάθε 10.000 χρήστες ετησίως.
Αντίθετα σε χρήστες φακών από υδροτζέλ που δεν τους φορούν όταν κοιμούνται, η συχνότητα κερατίτιδας είναι 6,4 περιστατικά για κάθε 10.000 χρήστες ετησίως.
Οι εισηγήσεις των ερευνητών είναι όπως οι χρήστες των φακών επαφής να αποφεύγουν να κοιμούνται φορώντας τους. Σε περιπτώσεις που επιλέγουν ή πρέπει να κοιμούνται με τους φακούς τους, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούν μαλακούς φακούς από σιλικόνη υδροτζέλ.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:
Incidence of keratitis of varying severity among contact lens wearers, British Journal of Ophthalmology, 2005;89:430-436, Απρίλιος 2005.
-
-
-