Καρδία: Πώς επηρεάζεται από τις κινηματογραφικές ταινίες;

Αντίθετα η παρακολούθηση λυπηρών ταινιών με ψυχικά δυσάρεστο περιεχόμενο, μειώνουν τη ροή αίματος στην καρδία.
Η κατάθλιψη, το άγχος, η επιθετικότητα και ο θυμός δημιουργούν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Οι αρνητικές ψυχολογικές καταστάσεις επιδρούν στο ενδοθήλιο των αγγείων μειώνοντας έτσι την οξυγόνωση του μυοκαρδίου.
Για τις καταστάσεις που προκαλούν στρες και ψυχική καταπόνηση έχουν γίνει πολλές έρευνες που έδειξαν τη βλαβερή τους επίδραση στην καρδία. Αντίθετα λίγα έχουν γίνει για τη διερεύνηση της επίδρασης των καλών ψυχολογικών καταστάσεων στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Η παρακολούθηση κινηματογραφικών ταινιών είναι σε θέση να προκαλεί μια σειρά από θετικές και αρνητικές ψυχολογικές καταστάσεις.
Ποιες όμως είναι οι επιδράσεις στα αγγεία και κατά συνέπεια στην καρδία, του ψυχικού στρες ή του γέλιου που μπορεί να έχει κάποιος που παρακολουθεί μια κινηματογραφική ταινία;Για να απαντήσουν στο ενδιαφέρον αυτό ερώτημα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Maryland των Ηνωμένων Πολιτειών εξέτασαν το τι συμβαίνει στις αρτηρίες 20 νεαρών και υγιών εθελοντών όταν παρακολουθούσαν κωμωδίες ή λυπηρά έργα.
Αρχικά οι εθελοντές παρακολούθησαν αποσπάσματα διάρκειας 15 έως 30 λεπτών από λυπηρές ταινίες με σκηνές που προκαλούν ψυχική ένταση ή αναστάτωση (όπως από την ταινία Saving Private Ryan με σκηνές πολέμου).
Κατά την παρακολούθηση των ταινιών γινόντουσαν μετρήσεις της ροής αίματος στην αρτηρία του βραχίονα (με τη βοήθεια υπερήχων).
Η μέτρηση ροής αίματος στην κεντρική αρτηρία του βραχίονα, αποτελεί μια καλή ένδειξη της ροής αίματος στο σώμα γενικά.
Μετά από την πάροδο 48 ωρών, οι νεαροί εθελοντές παρακολούθησαν αποσπάσματα της ίδιας χρονικής διάρκειας από κωμωδίες (όπως από την ταινία Something About Mary).
Συνολικά έγιναν 160 μετρήσεις της ροής αίματος στην αρτηρία του βραχίονα κατά τη διάρκεια παρακολούθησης κωμωδιών και λυπηρών ταινιών. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι εθελοντές απείχαν από ότι θα μπορούσε να επηρεάζει τη ροή αίματος (αλκοόλ, βιταμίνες, αεροβική σωματική άσκηση, βότανα).
Τα ευρήματα προσθέτουν στις γνώσεις μας σχετικά
με τις επιδράσεις των κινηματογραφικών ταινιών στις αρτηρίες και
στην καρδία μας:
|
Οι δυσάρεστες ψυχολογικές καταστάσεις όπως η επιθετικότητα, ο θυμός, το άγχος και η κατάθλιψη, επηρεάζουν αρνητικά τις μεταβολικές δράσεις του νιτρικού οξειδίου. Το νιτρικό οξείδιο βοηθά τα αγγεία να διαστέλλονται επιτρέποντας έτσι μια καλύτερη ροή του αίματος.
Το γέλιο και οι ευχάριστες ψυχολογικές καταστάσεις είναι πιθανόν ότι ευνοούν τη σύνθεση και απελευθέρωση στο αίμα ορμονών που έχουν ακριβώς την αντίθετη δράση. Η παρακολούθηση κωμωδιών, η παρέα με καλούς φίλους, η διασκέδαση και τα ανέκδοτα φαίνεται ότι συμβάλλουν για ένα καλύτερο καρδιαγγειακό σύστημα.
Η ευθυμία, η χαρά, το γέλιο και το κέφι επιδρούν στο ενδοθήλιο των αυλών των αρτηριών. Έτσι ευνοούν τη διαστολή τους, προκαλούν καλύτερη ροή αίματος, οξυγόνωση των ιστών και προστατεύουν ζωτικά όργανα όπως την καρδία και τον εγκέφαλο.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:
Impact of cinematic viewing on endothelial function, Heart, 2006; 92: 261-262, Φεβρουάριος 2006.
-
-
-