Το μπρόκολο μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο στομάχου επειδή καταπολεμά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

Οι μολύνσεις από το βακτηρίδιο του πυλωρού είναι μια από τις συχνότερες βακτηριδιακές μολύνσεις παγκοσμίως. Είναι από τους κυριότερους παράγοντες που προκαλούν γαστρίτιδα, έλκος και καρκίνο του στομάχου.
Πριν περίπου 20 χρόνια, ανακαλύφθηκε ότι η φυτοχημική ουσία σουλφοραφάνη έχει ισχυρές προστατευτικές δράσεις εναντίον διαφόρων τύπων καρκίνου. Η ουσία αυτή αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού στους παράγοντες που προκαλούν καρκίνο. Ενεργοποιεί ένζυμα αποτοξίνωσης τα οποία εξουδετερώνουν επικίνδυνες μορφές καρκινογόνων χημικών ουσιών προτού προλάβουν να αλλοιώσουν το DNA των κυττάρων και να προκαλέσουν έτσι καρκίνο.
Τα βλαστάρια (φύτρα) ηλικίας 3 ημερών του μπρόκολου περιέχουν 20 έως 50 φορές περισσότερη σουλφοραφάνη σε σύγκριση με την ποσότητα της ευεργετικής αυτής ουσίας που περιέχεται στις ανθοκεφαλές του ώριμου μπρόκολου. Μπορούν για το λόγο αυτό να αποτελούν ένα απλό διατροφικό μέτρο για τη μείωση του κινδύνου προσβολής από διάφορες μορφές καρκίνου.
Τα επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα σχετικά με τη σουλφοραφάνη του μπρόκολου επιβεβαιώνονται από πρόσφατες έρευνες. Τώρα για πρώτη φορά σε μια μικρή αλλά καλά σχεδιασμένη έρευνα που έγινε στην Ιαπωνία διαφαίνεται ότι το μπρόκολο στους ανθρώπους είναι σε θέση να καταπολεμά τη μόλυνση από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού που προκαλεί καρκίνο στομάχου.
Οι ερευνητές από το Τόκιο συμπεριέλαβαν στην εργασία τους 48 Ιάπωνες άνδρες και γυναίκες οι οποίοι ήσαν μολυσμένοι από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Τους κατένειμαν με τυχαιοποιημένο τρόπο σε δύο ομάδες.Τα μέλη της πρώτης ομάδας έπρεπε να τρώνε κάθε μέρα για 8 εβδομάδες 70 γραμμάρια φρέσκα βλαστάρια μπρόκολου. Τα μέλη της δεύτερης ομάδας έπρεπε να τρώνε για το ίδιο χρονικό διάστημα μια ισοδύναμη ποσότητα βλασταριών αλφάλφα τα οποία δεν περιέχουν σουλφοραφάνη.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη σοβαρότητα της μόλυνσης από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού στην έναρξη της έρευνας και μετά στις 4 και στις 8 εβδομάδες. Χρησιμοποίησαν για το σκοπό αυτό τα συνήθη τεστ που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση, τη διάγνωση και την αξιολόγηση της εξέλιξης της εν λόγω μόλυνσης (τεστ αναπνοής, εξετάσεις αίματος για αντισώματα και τεστ κοπράνων).
Τα αποτελέσματα έδειξαν:
Οι ερευνητές τονίζουν ότι για πρώτη φορά η εργασία τους τεκμηριώνει σε ανθρώπους και όχι μόνο σε πειραματόζωα την αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμονώδη δράση του μπρόκολου που είναι έτσι σε θέση να προστατεύει από τον καρκίνο του στομάχου. |
Η μείωση των μολύνσεων από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού αναμένεται ότι θα μειώσει τον αριθμό νέων περιπτώσεων καρκίνου του στομάχου λόγω του ότι είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το βακτηρίδιο είναι αιτία της νόσου.
Ο καρκίνος του στομάχου έχει άσχημη πρόγνωση. Είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος παγκοσμίως και ο δεύτερος στη σειρά που προκαλεί τους περισσότερους θανάτους λόγω καρκίνου.
Η σουλφοραφάνη του μπρόκολου έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές δράσεις. Τα ευρήματα των γιατρών από το Τόκιο δείχνουν ότι θα μπορούσε να προσφέρει πολλά ως αντικαρκινικός παράγοντας για την πρόληψη του καρκίνου του στομάχου.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:
Dietary Sulforaphane-Rich Broccoli Sprouts Reduce Colonization and Attenuate Gastritis in Helicobacter pylori–Infected Mice and Humans , Cancer Prevention Research, 2009;2:353-360, Απρίλιος 2009.
American Association for Cancer Research
Cancer Prevention and Education Society -
-
-