Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θηλάζουν τόσο περισσότερο προστατεύονται από τον καρκίνο του μαστού.
Η προστασία που δίνει ο μητρικός θηλασμός εναντίον του καρκίνου αυτού προστίθεται στο θετικό αποτέλεσμα που προσφέρει το γεγονός ότι μια γυναίκα κάνει παιδιά.
Όταν μια γυναίκα κάνει παιδιά οι πιθανότητές της
να παρουσιάσει καρκίνο του μαστού είναι λιγότερες από τις γυναίκες που
δεν κάνουν παιδιά. Έχει υπολογιστεί ότι για κάθε παιδί που κάνει μια
γυναίκα, ο κίνδυνος της να παρουσιάσει καρκίνο του μαστού μειώνεται
κατά 7%. Επιπρόσθετα για κάθε χρόνο θηλασμού που προσφέρει στα παιδιά της κερδίζει ακόμη μια μείωση του κινδύνου για εκδήλωση καρκίνου του μαστού, της τάξης του 4,3%. |
Στις ανεπτυγμένες χώρες, οι γυναίκες εκτός από το γεγονός ότι κάνουν λιγότερα παιδιά, επιπρόσθετα η συνολική διάρκεια θηλασμού που προσφέρουν στα παιδιά τους είναι μειωμένη.
Λόγω αυτών των δύο βασικών παραγόντων η συχνότητα του καρκίνου του μαστού στις ανεπτυγμένες χώρες είναι πολύ ψηλή σε σύγκριση με τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες όπου οι γυναίκες κάνουν περισσότερα παιδιά και τα θηλάζουν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.Οι διαπιστώσεις που αναφέρουμε πιο πάνω είναι βαρυσήμαντες.
Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Πρόκειται για ένα σοβαρότατο πρόβλημα δημόσιας υγείας και η θνησιμότητα στα περιστατικά αυτά είναι ψηλή αφού αφορά 1 περίπτωση στις 3.
Τα δεδομένα που αναφέρουμε πιο πάνω τεκμηριώνονται από μια πολύ μεγάλη πρόσφατη ανάλυση 47 επιδημιολογικών ερευνών που αφορούσε 50.302 γυναίκες με καρκίνο του μαστού και 96.973 άλλες γυναίκες.
Σύμφωνα λοιπόν με τα συμπεράσματα, εάν οι γυναίκες θήλαζαν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα τα παιδιά τους, θα είχαμε χιλιάδες λιγότερους θανάτους από καρκίνο του μαστού.
Οι θάνατοι από την φοβερή αυτή ασθένεια θα ήταν ακόμη λιγότεροι εάν οι γυναίκες έκαναν και περισσότερα παιδιά απ' ότι σήμερα.
Εμείς θα τονίσουμε επιπρόσθετα ότι ο θηλασμός έχει ευεργετικές επιδράσεις όχι μόνο για τη μητέρα αλλά και για το παιδί.
Είναι σημαντικό οι γονείς και ιδιαίτερα οι μητέρες να συνειδητοποιήσουν ότι τα βιομηχανικά τεχνητά γάλατα είναι μόνο ένα υποκατάστατο της διατροφής που μπορεί να προσφέρει ο μητρικός θηλασμός.
Σε καμία περίπτωση τα τεχνητά γάλατα δεν μπορούν να προσφέρουν τα τόσα καλά για το παιδί και για τη μητέρα που προσφέρει ο μητρικός θηλασμός.
Τελειώνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε και να
συγκρατήσουμε τα βασικά ευεργετικά αποτελέσματα του θηλασμού:
|
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:
Breast cancer and breastfeeding: collaborative reanalysis of individual data from 47 epidemiological studies in 30 countries, including 50 302 women with breast cancer and 96 973 women without the disease, The Lancet, 2002;360:187-195, 20 Ιουλίου 2002.
-
-
-