Όγκοι εγκεφάλου και φορητά τηλέφωνα.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από μελέτη που δημοσιεύεται στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό The New England Journal of Medicine στις 19.12. 00.
Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας πληροφορίες από το Εθνικό Κέντρο Καρκίνου των Η.Π.Α. και από διάφορα νοσοκομεία πολιτειών της χώρας αυτής μελέτησαν 782 ασθενείς με εγκεφαλικούς όγκους και τους σύγκριναν με 799 άλλους ασθενείς που εισήχθησαν στα ίδια νοσοκομεία αλλά για άλλους λόγους.
Η μελέτη έγινε από το 1994 έως το 1998. Ερευνήθηκε ο τρόπος χρήσης φορητού τηλεφώνου, η ημερήσια διάρκεια χρήσης του και πιο από τα δύο αυτιά χρησιμοποιούσαν τα άτομα που ανήκαν και στις δύο ομάδες της μελέτης.
Η συχνότητα ορισμένων εγκεφαλικών όγκων όπως γλοιώματα, μηνιγγιώματα, ακουστικά νευρινώματα και άλλων δεν ήταν αυξημένη σ' αυτούς που χρησιμοποίησαν το φορητό τηλέφωνο περισσότερο από 100 ώρες όταν συγκρίθηκαν με αυτούς που δεν χρησιμοποιούσαν καθόλου ή λίγο τέτοιο τηλέφωνο.
Το ίδιο εύρημα βρέθηκε και γι' αυτούς που χρησιμοποιούν φορητό τηλέφωνο για 60 ή περισσότερα λεπτά ή κάνουν συστηματική χρήση για πέντε ή περισσότερα χρόνια.Παρ' όλα αυτά οι ερευνητές αυτοί επισημαίνουν ορισμένους περιορισμούς και επιφυλάξεις της μελέτης τους.
Το μεγάλο χρονικό διάστημα που χρειάζονται ορισμένοι εγκεφαλικοί όγκοι για να δημιουργηθούν και να εκδηλωθούν κλινικά, η αλλαγή της τεχνολογίας που επήλθε τελευταίως με την εφαρμογή πλέον ψηφιακής αντί αναλογικής τεχνολογίας όπως επίσης και η χρήση υψηλότερων συχνοτήτων μετάδοσης είναι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπ' όψη ερμηνεύοντας την έρευνα αυτή.
Πρέπει όμως να επισημανθεί ότι πρόκειται για μια ακόμη πολύ σοβαρή μελέτη που δείχνει όπως και μερικές άλλες πρόσφατα ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν έχει ακόμη αποδειχθεί αιτιολογική σχέση μεταξύ χρήσης φορητών τηλεφώνων και όγκων του εγκεφάλου.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:
-
-
-