Νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι η μαστογραφία μειώνει τους θανάτους από καρκίνο του μαστού.

Η νέα αυτή μελέτη μας έρχεται από τη Σουηδία και δημοσιεύεται στο γνωστό ιατρικό περιοδικό Cancer, (2001;91:1724-31).
Στη μελέτη συμμετείχαν 6807 γυναίκες που διαγνώσθηκαν με καρκίνο του μαστού μέσα σε μια χρονική περίοδο 29 ετών. Ερευνήθηκε το κατά πόσο είχαν υποβληθεί ή όχι σε μαστογραφία και εάν αυτό έγινε μέσα στα πλαίσια ενός ανιχνευτικού προγράμματος για τον καρκίνο του μαστού.
Η θνησιμότητα των ασθενών αναλύθηκε για 3 χρονικές περιόδους: 1968-77, προτού να εισαχθεί το πρόγραμμα ανίχνευσης με μαστογραφία, 1978-87, όταν η μαστογραφία προσφερόταν σε 50% των γυναικών, και τέλος 1988-96 όταν πλέον η μαστογραφία προσφερόταν συστηματικά μέσα στα πλαίσια του προγράμματος ανίχνευσης σε όλες τις γυναίκες ηλικίας από 40 έως 69 ετών.
Οι ερευνητές αναλύοντας τα αποτελέσματα εκπλάγηκαν από το μεγάλο αριθμό ζωών που σώθηκαν από τα ανιχνευτικά προγράμματα μαστογραφίας. Η μείωση των θανάτων κατά 63% είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα που η μεγάλη αυτή μελέτη τεκμηριώνει.
Οι αναλυτές δηλώνουν μετά από αυτά τα ευρήματα ότι όχι μόνο πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για συνεχή και πληρέστερη εφαρμογή των προγραμμάτων ανίχνευσης του καρκίνου του μαστού με μαστογραφία αλλά και ίσως να μην έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει πόσες ζωές πραγματικά σώζονται με τη μέθοδο αυτή.Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες μετά από τον καρκίνο του δέρματος.
Περίπου 11% των γυναικών θα παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Η μαστογραφία είναι μια ειδική ακτινογραφία του μαστού που γίνεται με τη χρήση χαμηλής έντασης ακτινοβολίας και μπορεί να εντοπίσει όγκους στο μαστό που μπορεί να μη είναι ανιχνεύσιμοι κατά την κλινική εξέταση.
Συστήνεται όπως οι γυναίκες άνω των 40 ετών να κάνουν μία μαστογραφία κάθε 1 έως 2 χρόνια. Για γυναίκες άνω των 50 ετών συστήνεται να κάνουν μαστογραφία κάθε χρόνο.
Τα συστηματικά
προγράμματα ανίχνευσης του καρκίνου
του μαστού με μαστογραφία πρέπει να
εφαρμόζονται σε όλο το γυναικείο
πληθυσμό. Πρέπει να υπάρχει εύκολη
πρόσβαση στην εξέταση αυτή για όλες τις
γυναίκες και το κόστος να μην αποτελεί κώλυμα
για την πολύτιμη αυτή εξέταση.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:
Cancer, 2001;91:1724-31
-
-
-