Η παιδική λευχαιμία φαίνεται να συσχετίζεται με μολυσματική ασθένεια

Οι παράγοντες που έχουν μελετηθεί μέχρι τώρα είναι οι περιβαλλοντικοί, οι κληρονομικοί και οι μολυσματικοί παράγοντες. Οι μελέτες μέχρι σήμερα έδειξαν ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των παιδικών λευχαιμιών έχουν μια συγκεκριμένη αιτία που τις προκάλεσε. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτιολογία είναι άγνωστη.
Μια σημαντική μελέτη έχει δημοσιευθεί πρόσφατα στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό British Journal of Cancer σχετικά με το θέμα αυτό. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Newcastle μελέτησαν τα δεδομένα ενός πολύ μεγάλου αριθμού παιδιών που γεννήθηκαν στη βόρεια Αγγλία ( Cumbria ). Μελετήθηκαν επίσης τα δεδομένα των παιδιών που παρουσίασαν λευχαιμία και κατοικούσαν στην ίδια γεωγραφική περιοχή αλλά κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Sellafield.
Το πρόβλημα που υπήρχε στο Sellafield κατά τα τελευταία 20 χρόνια ήταν γνωστό. Στην περιοχή αυτή είχε καταγραφεί σημαντικός αριθμός παιδικής λευχαιμίας και η συχνότητα στην περιοχή ήταν αυξημένη σε σχέση με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αρχικά οι υποψίες στράφηκαν στη ραδιενέργεια που πιθανόν να υπήρχε κοντά στο Sellafield και να προκαλούσε τις παιδικές λευχαιμίες. Αυτό όμως δεν αποδείχθηκε.
Η πρόσφατη μελέτη από τους ερευνητές του Newcastle έδειξε ότι η βασική κατάσταση που προκαλούσε το φαινόμενο αυτό ήταν το ψηλό ποσοστό ανάμειξης πληθυσμών (population mixing). H περιοχή αυτή είναι πολύ βιομηχανοποιημένη με αποτέλεσμα να έρχονται εκεί πολλοί νέοι κάτοικοι από άλλες περιοχές.Τα παιδιά τα οποία κατοικούν σε περιοχές όπου υπάρχει ψηλό ποσοστό ανάμειξης πληθυσμού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν λευχαιμία. Ο κίνδυνος είναι ακόμη πιο μεγάλος για τα παιδιά που έρχονται σαν νέοι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο λόγος για το φαινόμενο αυτό είναι νέοι μολυσματικοί παράγοντες οι οποίοι προσβάλλουν τα παιδιά αυτά και τους προκαλούν για πρώτη φορά λοιμώξεις στις οποίες δεν είχαν υποβληθεί παλαιότερα.
Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι δεν είναι όλα τα παιδιά που υποβάλλονται στις λοιμώξεις αυτές που παθαίνουν λευχαιμία αλλά μόνο ένα ποσοστό. Αυτό κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι η λευχαιμία προκαλείται από μια ακατάλληλη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού.
Η λευχαιμία δεν είναι λοιπόν μια μολυσματική μεταδοτική ασθένεια. Στις περιπτώσεις όπου υπάρχει ψηλό ποσοστό ανάμιξης πληθυσμών, νέοι μολυσματικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν ασυνήθιστες και ακατάλληλες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος μα αποτέλεσμα κάποια παιδιά να παρουσιάζουν λευχαιμία.
Ο μολυσματικός παράγοντας ή παράγοντες που προκαλούν το φαινόμενο αυτό δεν έχουν ακόμα αναγνωρισθεί.
Η μελέτη αυτή είναι σημαντική διότι επιβεβαιώνει παλαιότερες μελέτες και θεωρίες των καθηγητών Kinlen και Stiller του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που υποστηρίζουν τα σημεία αυτά.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:
-
-
-