Αυξημένος αριθμός παιδικών λευχαιμιών.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονη ανησυχία στους κατοίκους της πόλης και στις αρμόδιες αρχές υγείας της πολιτείας. Έχει ήδη αρχίσει μια επιδημιολογική έρευνα για να εντοπίσει εάν είναι δυνατόν να εντοπισθεί μια πιθανή κοινή αιτία που να προκαλεί τις λευχαιμίες αυτές στα παιδιά.
Η αιτιολογία της παιδικής λευχαιμίας είναι στις πλείστες περιπτώσεις άγνωστη. Μέχρι σήμερα έχουν ενοχοποιηθεί περιβαλλοντικοί, κληρονομικοί και μολυσματικοί παράγοντες Παρ' όλα αυτά μόνο στο 5% των περιπτώσεων έχει βρεθεί μια αιτία που να είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση λευχαιμίας σε παιδιά.
Οι περιβαλλοντικές μελέτες που έγιναν στην πόλη Fallon, που ας σημειωθεί έχει περίπου 8000 κατοίκους, έδειξαν ότι στο πόσιμο νερό της πόλης υπάρχει υπερβολική ποσότητα του στοιχείου αρσενικού, σε διπλάσια ποσότητα απ' ότι σε άλλα πόσιμα νερά.
Το στοιχείο αρσενικό δεν είναι γνωστό ότι προκαλεί παιδική λευχαιμία. Επί πλέον σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγεται η υδροδότηση των οικογενειών των παιδιών που πάσχουν δεν γίνεται από τις ίδιες πηγές.
Το φαινόμενο αυτό της εμφάνισης αυξημένων κρουσμάτων παιδικής λευχαιμίας σε συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο για ένα ορισμένο σύντομο χρονικό διάστημα ( clusters of childhood leukaemia ) είναι γνωστό στην ιατρική.Έχουν περιγραφεί και άλλες τέτοιες περιπτώσεις στη Μεγάλη Βρετανία ( Sellafield, Downray ), κοντά σε σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας . Τα αποτελέσματα των ερευνών δεν έδειξαν ότι είναι η ατομική ενέργεια η πιθανή αιτία.
Κατά γενικό κανόνα οι επιδημιολογικές έρευνες στις περιπτώσεις αυτές αποτυγχάνουν να αποδείξουν ότι υπάρχει μια αιτία που προκαλεί τις λευχαιμίες αυτές. Στο Fallon οι έρευνες ακόμη συνεχίζονται και θα αναμένουμε τα αποτελέσματα με ενδιαφέρον.
Στις Η.Π.Α. σε ακόμη μια περίπτωση στη πόλη Woburn της Massachussets, περιγράφηκε ένα ανάλογο φαινόμενο με αυξημένα κρούσματα λευχαιμίας. Ο συσχετισμός μεταξύ πόσιμου νερού, των νοσηρών παραγόντων που μπορεί να περιέχονται σ' αυτό και του στοιχείου αρσενικού μελετήθηκε και σε εκείνη την περίπτωση. Όμως τα αποτελέσματα δεν απέδειξαν ότι υπήρχε μια συγκεκριμένη αιτία.
Η παιδική λευχαιμία αποτελεί μια πολύ σοβαρή νόσο που ακόμη σήμερα έχει ψηλά ποσοστά θνησιμότητας της τάξης του 30%. Οποιαδήποτε ερευνητική επιστημονική εξέλιξη ή επιδημιολογική μελέτη μπορεί να μας δώσει τις αιτίες που προκαλούν τη νόσο αυτή είναι επιθυμητές και ευπρόσδεκτες διότι ίσως με αυτό τον τρόπο να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε μια αποτελεσματική πρόληψη που σήμερα δεν υπάρχει.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:
-
-
-