Οι κίνδυνοι της ψηλής πίεσης και τα υπέρβαρα άτομα.

Πράγματι σε πολλές περιπτώσεις η διάγνωση ότι κάποιος πάσχει από υπέρταση γίνεται εντελώς τυχαία. Η ψηλή πίεση μπορεί να μην δίνει καθαρά συμπτώματα και μια ζαλάδα ή μια ασθενική κατάσταση του οργανισμού να αποδίδεται αρχικά σε άλλες αιτίες όπως η κόπωση ή ο εκνευρισμός.
Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης κάτω από τις σωστές συνθήκες πρέπει να γίνεται σε κάθε περίπτωση που υπάρχουν ενοχλήσεις οποιασδήποτε μορφής και οπωσδήποτε όταν γίνεται επίσκεψη στο γιατρό.
Μια πρόσφατη έρευνα που έγινε από γιατρούς στη Νέα Υόρκη μελέτησε τον κίνδυνο θανάτου, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών προσβολών σε υπερτασικά άτομα τα οποία ήταν υπέρβαρα και σε υπερτασικά άτομα που ήταν αδύνατα όσον αφορά το βάρος.
Τα αποτελέσματά τους ήταν εκπληκτικά διότι φάνηκε ότι τα υπέρβαρα άτομα (με μέσο δείκτη μάζας σώματος 32,5) είχαν λιγότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές (καρδία, εγκέφαλο) παρά τα άτομα που είχαν χαμηλό βάρος ( με μέσο δείκτη μάζας σώματος 24,3).
Η εξήγηση για το απρόσμενο αυτό αποτέλεσμα οφείλεται σύμφωνα με τους ερευνητές σε γενετικούς παράγοντες οι οποίοι προκαλούν διαφορετική αντίδραση στο στρες στα υπέρβαρα άτομα.Ο οργανισμός των υπέρβαρων ατόμων όταν υποβάλλονται στο στρες και σε έντονη σωματική εξάσκηση εκκρίνει λιγότερες επικίνδυνες ορμόνες που συνδέονται με το στρες όπως η αδρεναλίνη και η ρενίνη.
Σε αντίθεση τα αδύνατα λιγνά άτομα στις καταστάσεις στρες και έντονης εξάσκησης εκκρίνουν περισσότερες τέτοιες ουσίες στο αίμα τους με αποτέλεσμα μακροχρόνια να δημιουργείται σκλήρυνση των αρτηριών και καρδιομεγαλία σαν αποτέλεσμα της υπέρτασης.
Η ψηλή πίεση είναι μια πάθηση η οποία είναι ύπουλη διότι μπορεί να περάσει απαρατήρητη, αδιάγνωστη και χωρίς θεραπεία για πολύ καιρό σε μεγάλο αριθμό ατόμων. Επιπρόσθετα χρειάζεται μια μακροχρόνια θεραπεία και προσεγμένη διατροφή με αποφυγή κατανάλωσης άλατος.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:
-
-
-