Ψηλή πίεση και στρες λόγω ηχορύπανσης από την οδική κυκλοφορία

Οι άνθρωποι που εκτίθενται σε υψηλού επιπέδου ηχορύπανση από αυτοκίνητα που κυκλοφορούν σε δρόμους που βρίσκονται κοντά τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ψηλή πίεση (υπέρταση).
Οι νέοι και οι μεσήλικες φαίνεται να απειλούνται περισσότερο από την ψηλή πίεση και το στρες που προκαλεί η ηχορύπανση λόγω οδικής κυκλοφορίας από ότι πιο ηλικιωμένοι.
Η οδική κυκλοφορία είναι η σημαντικότερη πηγή ηχορύπανσης στην κοινότητα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου 30% του πληθυσμού εκτίθεται σε νυχθημερόν θορύβους που ξεπερνούν τα 55dB εξαιτίας οδικής κυκλοφορίας. Το ποσοστό αυτό συνεχίζει να αυξάνεται.
Οι επιδράσεις των υπερβολικών θορύβων δεν περιορίζονται μόνο στην ακοή. Εκτός από την ακοή η ηχορύπανση προκαλεί αλλαγές της αρτηριακής πίεσης, του ρυθμού της καρδίας και των επιπέδων των ορμονών του στρες. Η ψηλή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας που οδηγεί σε καρδιαγγειακές παθήσεις όπως η καρδιακή προσβολή και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Οι συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία της μόλυνσης από το θόρυβο του περιβάλλοντος είναι ένα σημαντικό ζήτημα της δημόσιας υγείας λαμβανόμενου υπόψη του μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού που υποβάλλεται σε ήχους ψηλής έντασης καθημερινά για πολλές ώρες.Σουηδοί ερευνητές εξέτασαν σε 27.963 ανθρώπους τη σχέση προβλημάτων υγείας που είχαν με το πόσο κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους κατοικούσαν.
Τα ευρήματα τους έδειξαν:
- Για επίπεδα έκθεσης σε ήχους κάτω των 60dB
υπήρχαν ήπιες συνέπειες για όλες τις ηλικιακές ομάδες
- Σε επίπεδα έκθεσης άνω των 60dB οι
πιθανότητες ψηλής πίεσης ήταν σημαντικά μεγαλύτερες στους νέους και
στους μεσήλικες
- Στους πιο ηλικιωμένους, από 60 έως 80 ετών δεν παρατηρήθηκαν ανάλογες αρνητικές επιπτώσεις για επίπεδα ηχορρύπανσης άνω των 60dB
Οι Σουηδοί ερευνητές συμπέραναν ότι υπήρχε σχέση μεταξύ ηλικίας και αρνητικών συνεπειών στην υγεία εξαιτίας της ψηλών επιπέδων ηχορύπανσης. Οι αρνητικές επιπτώσεις των έντονων θορύβων γίνονται λιγότερο σημαντικές ή δυσκολότερες να ανιχνευτούν σε σχέση με άλλους παράγοντες κινδύνου που δημιουργούνται λόγω αύξησης της ηλικίας.
Κάποιος θα μπορούσε βέβαια να ισχυριστεί ότι λόγω του ότι η ακοή μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας, η ηχορύπανση γίνεται λιγότερο αντιληπτή και κατά συνέπεια ενοχλεί λιγότερο. Επίσης είναι δυνατόν ότι η ενόχληση από την ηχορύπανση ποικίλει ανάλογα με την ηλικία.
Και στα δύο αυτά ενδεχόμενα η μείωση της ενόχλησης δυνατόν να οδηγεί σε λιγότερη αναστάτωση και σε λιγότερες ορμόνες του στρες. Έτσι ο κίνδυνος ψηλής πίεσης απομακρύνεται.
Οι υπερβολικοί θόρυβοι αυξάνουν το στρες σε πολλούς ανθρώπους. Η χρόνια μόλυνση του περιβάλλοντος από έντονους ήχους όπως αυτούς που δημιουργούν οι πολυσύχναστοι δρόμοι, αυξάνουν το χρόνιο στρες και μαζί με αυτό έρχονται πολλά άλλα δεινά για την υγεία.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:
Road traffic noise and hypertension results from a cross-sectional public health survey in southern Sweden , Environmental Health, 2009, Σεπτέμβριος.
Environmental Protection Agency
Environment -
-
-